INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti
DAERAHKuantan
DUNPanching
MUKIMUlu Kuantan
PARLIMENPaya Besar
NEGERIPahang
Rekreasi & Pelancongan

Tumpuan Pelancong


Muzium Sungai Lembing
Muzium perlombongan ini dikendalikan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti bertujuan untuk menyebarkan maklumat serta mempamerkan khazanah-khazanah sejarah yang terdapat di sungai lembing dan di Negeri Pahang secara am nya. Kunjungan para pelawat ke sini pastinya akan disajikan dengan pengetahuan yang menarik berkenaan dengan lombong bijih timah bawah tanah yang pernah suatu ketika dulu diiktiraf sebagai antara lombong bijih timah yang terbesar dan terdalam di dunia.

Air Terjun Pelangi
Air terjun Rainbow Waterfall “Air Terjun Pelangi” terkenal dengan kecantikannya. ia berada dekat dengan Sungai Lembing. Pada awal penubuhan bandar kecil ini sangat terkenal dengan lombong bijih timah. Kini ia makin meningkat maju. Terdapat muzium dan terdapat rancangan untuk membuka semula lombong sebagai tarikan pelancongan. Pengangkutan ada disediakan. Ia hanya memerlukan kenderaan 4WD untuk pergi mengelilingi bandar kecil yang menarik lagi penuh mencabar. Pelancong hanya akan dapat melihat pelangi yang cantik pada waktu pagi. pada waktu itu lah pelangi-pelangi yang cantik akan terlihat di sebalik air terjun.

Tugu (Monumen)
Tugu ini dibina dalam tempoh penjajahan Jepun di Sungai Lembing. Ia terletak berhampiran taman permainan kanak-kanak Sungai Lembing. Tugu ini adalah salah satu tugu untuk memperingati orang-orang yang mempertahankan negara semasa perang menentang Jepun. Tugu ini boleh menjadi tarikan kepada pelancong yang datang ke Sungai Lembing.

Gunung Tapis
Anggaran 16 kilometer dari Sungai Lembing ke Gunung Tapis. Gunung ke-18 tertinggi di semenanjung pada ketinggian 4, 957 kaki. Satu cabaran yang menyeronokkan untuk pendaki dan peminat trekking. Sekitar gunung Tapis terdapat sebuah taman yang dijaga rapi dengan mempunyai kawasan perkhemahan, air panas, cabaran air putih di sungai yang deras dan mencari ikan besar, Dan yang paling menyeronokkan terdapat banyak ikan kelah. Berbanding dengan gunung lain. Gunung Tapis tidak boleh dipandang rendah oleh pendaki yang berpengalaman. Ia kerana perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Perjalanan ke puncak adalah sangat mencabar dan berbukit bukit sepanjang jalan. Tahap kecergasan yang tinggi adalah perlu dan jam trekking akan menjadi agak panjang apabila melalui laluan beralun. Dapatkan panduan yang berpengalaman dan sentiasa memaklumkan kepada pegawai di balai polis di Sungai Lembing sebelum anda memulakan pendakian.

Pandangan dari atas sangat mempersonakan. Akan dapat melihat lautan awan putih yang mengaburkan pandangan kawasan tanah pamah. Pada hari yang cerah anda boleh melihat Gunung Tahan pada jarak yang jauh. Suhu di puncak antara 18 hingga 8 darjah Celsius. Dengan mataharinya yang jelas nampak. Juga terdapatnya bayank dusun-dusun kecil yang digelarnya oleh pendaki sebagai taman bonsai. Juga tiupan angin yang tidak henti-henti bertiup dilereng bukit.


Gua Charas
Gua Charas yang jaraknya sekitar 25km dari Bandar Kuantan. Gua ini terkenal dengan kecantikan dan keanggunannya. Guan ini disebut-sebut sebagai salah satu situs suci bagi kalangan umat Hindu dan Budha di kaki Bukit Charas.

Jambatan Gantung
Terdapat empat jambatan gantung merentasi Sungai di Sungai Kenau. Sungai Lembing dibahagian utara terdapat dua jambatan gantung yang terletak di perkampungan Kampung Kuala Kenau dan Takar Rapids. Di bahagian selatan pula terletak di perkampungan Seberang Kolong Pahat. Umur empat jambatan gantung tersebut adalah lebih daripada 100 Tahun. Penggantungan jambatan tertua adalah jambatan gantung di Kampung Kolong Pahat.
Kemudahan Awam
Masjid
Klinik Kesihatan
Dewan Serbaguna
Perpustakaan
Dewan Balairaya
Kedai Runcit
Pendidikan
SK Panching
SJKT Panching
SJKC Panching
Tadika Pasti
Tadika Kemas
Kisah Kejayaan
Nama : Athirah Bt Salihfudin
Alamat : No. 28, Lorong 3PAKR Panching 26090 Kuantan, Pahang Darul Makmur.
No. Telefon : 01116502574
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2018

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Athirah telah bermula menjalankan perniagaan menjual kek dan kuih muih di rumahnya di PAKR Panching. Perniagaan tersebut bermula pada tahun 2016 sehingga kini.
Kurang mendapat sambutan dan ramai yang tidak tahu tentang perniagaan yang beliau jalankan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Selepas penglibatan Athirah dengan Pusat Internet, beliau mula merasakan semakin rama mengenali Eyahbakelicious kerana mudah untuk Athirah membuat promosi tentang produknya.
Nama : Thinenderan A/L Mano
Alamat : Kg. Baru Ah Atong, Jalan Sungai Lembing, 26090 Kuantan, Pahang
Umur : 12 tahun
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2017

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Thinenderan merupakan anak yang kedua daripa empat orang adik beradik. Thinenderan juga merupakan pelajar darjah 6 di Sekolah Kebangsaan Panching.
Thinenderan sebelum ini tidak mengetahui bagaimana untuk menggunakan komputer dan juga tidak tahu bagaimana menggunakan internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Selepas menyertai kelas ICT yang disediakan oleh Pusat Internet PAKR Panching, Thinenderan belajar bagaimana caranya untuk melayari internet dan dapat menggunakan internet dengan betul selain itu, Thinenderan juga belajar bagaimana untuk menggunakan kemudahan seperti words untuk menyelesaikan kerja sekolahnya dan menjadikan kerja sekolahnya lebih kemas dan cantik.

Keusahawanan
Nama : Mastura Binti Mamat
Alamat : No 9 Lorong 3 PAKR Panching 26090 Kuantan, Pahang Darul Makmur.
No. Telefon : 010-5761876
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2017

Puan Mastura telah memulakan perniagaan Jus Jambu Mas lebih tiga tahun yang lalu. Digerai Jus Jambu Mas, Mastura menjual jus jambu, air kelapa, air bandung dan juga buah-buahan potong yang segar. Selepas penglibatan Pusat internet, gerai Jus Jambu Mas mula dikenali ramai dan sering disinggah oleh orang ramai untu dapatkan buah-buahan potong yang segar.